Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Sofie Carsten Nielsen

Forebyg radikaliseringen på disse tre områder

Frem for kun at slukke ilden når det brænder, ønsker vi radikale at forhindre branden i at opstå.
De seneste uger har stået i terrorens tegn. Selvmordsbombere angreb i Bruxelles. Terrorister angreb en fodboldkamp i Bagdad. En fejring af påsken i Lahore blev til en terrortragedie. Angrebene rammer os alle. I Mellemøsten, i Asien og i Europa. Terror truer med at dæmpe demokratiske nødråb. Den kvæler frihedsbevægelser. Den skaber frygt hos uskyldige mennesker. Derfor skal vi bekæmpe terroren.
 
Regeringen har hidtil råbt: Styrk efterretningstjenesterne! Og ja, efterretningstjenester er afgørende. Men frem for kun at slukke ilden når det brænder, ønsker vi radikale at forhindre branden i at opstå. Vi må forebygge på tre helt konkrete områder.
 
For det første skal vi tale ordentligt om muslimer. 99,9 procent af muslimerne – akkurat som danskerne – kæmper mod terroren. Derfor er det kun vand på terroristernes mølle, når det højtråbende højremiljø tager islam til indtægt for terror. Vi skal bekæmpe vold og undertrykkelse alle steder. Men vi må aldrig marginalisere unge muslimer, blot fordi de er muslimer, for det gør IS’ rekruttering nemmere. Vi må aldrig følge terroristernes drejebog.
 
Stop hadudtalelserne mod muslimer. Ekstremisme er problemet. Ikke islam eller muslimer. For det andet skal kommunerne lave planer mod radikalisering. Det gør kun halvdelen af kommunerne i dag. Planerne hjælper kommunerne til at få øje på de mennesker, der bevæger sig ind i radikale miljøer.
 
Men endnu vigtigere: Planerne hjælper kommunerne til at støtte de mennesker, der vil ud fra radikale miljøer. Min opfordring til kommunerne er derfor: Vedtag planer mod radikalisering hurtigst muligt. Få bugt med radikaliserede miljøer. Hav en hånd klar til alle, der vil ud af radikalisering, men også ud af undertrykkelse og væk fra social kontrol af enhver art.
 
For det tredje skal vi dele viden. Se eksempelvis på Københavns Kommune. De byder på mentorforløb, exitforløb, en døgnbemandet hotline og efteruddannelse af fagpersonale. TrygFonden udgav i sidste uge en omfattende forskningsrapport om, hvordan vi kan styrke den lokale modstandskraft mod radikalisering.
 
Det kan både kommunerne og alle vi andre lære af. Heldigvis rejser fonden også landet rundt til borgermøder med den viden i disse uger. Respekt for det. Nøgleordet er videndeling, hvad enten der er tale om videncentre, tværgående enheder eller selvstændige organisationer.
 
Så kære regering. Overvågning og efterretningstjenester er ikke svaret på alt. Lad os slukke ilden, når den opstår, ja. Men vi må først og fremmest være brandsikre.